De drie levensfasen volgens Ayurveda

Een gezond leven in elke fase

Het leven staat in het teken van een vast ritme. Dit zien we in ons dagelijks leven al vaak genoeg. Het veranderen van de seizoenen of de overgang van dag naar nacht zijn slechts twee voorbeelden. Ook het lichaam gaat door verschillende fasen heen. In de Ayurvedische principes noemen we deze fasen Kapha, Pitta en Vata. Tijdens de kindertijd staat het leven in het teken van groei en ontwikkeling. Dit is de fase van de Kapha Dosha. Deze periode duurt van de geboorte tot ongeveer het 18e levensjaar. Vervolgens kom je terecht in de periode van Pitta. Deze periode staat in het teken van het opbouwen van je leven, en zit vol met energie. De periode duurt tot ergens tussen je 45ste en 50ste levensjaar. Ten slotte volgt de periode van Vata. Deze periode kenmerkt zich door de tekenen van ouderdom, maar het is ook een periode waarin structuur en creativiteit naar voren komen. Tijdens al deze perioden is het belangrijk om je lichaam op de juiste manier te ondersteunen. Neem daarom eens een kijkje bij een winkel die ayurvedische middelen verkoopt. Hier vindt je gegarandeerd ondersteuning voor de periode waarin je lichaam zich nu bevindt.

De krachten van de elementen

Bij Ayurveda staan vijf elementen centraal: ether, lucht, aarde, water en vuur. De drie fasen worden opgemaakt uit deze vijf elementen. Kapha staat in het teken van kracht, uithoudingsvermogen en een goed immuunsysteem, wat belangrijk is wanneer het lichaam veel groei doormaakt. De elementen die horen bij deze Dosha zijn aarde en water. Pitta kenmerkt een scherp intellect en emoties. Voor deze Dosha staat vuur als belangrijkste element centraal. Ten slotte is Vata de Dosha van ether en lucht. Met een evenwichtige Vata voel je je blij, energiek, enthousiast en creatief.

Het lichaam ondersteunen

Zoals al gezegd werd zijn er middelen die je lichaam kunnen ondersteunen tijdens de verschillende fasen die het meemaakt. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • aromatherapie
  • verzorging voor haar en huid
  • voedingssupplementen
  • yoga
  • natuurlijke oliën

Ayurvedische middelen worden altijd met natuurlijke ingrediënten gemaakt, en zijn daarom ook zeer geschikt voor een gevoelige huid. Er zijn verschillende sites waarop dit nog meer uitgelicht wordt, en waar deze producten ook te koop aangeboden worden.

Haal alles uit het leven!

Door goed om te gaan met de Ayurvedische fasen die je lichaam doormaakt kun je dus alles uit het leven halen! Wees bewust met wat je doet en hoe je je lichaam behandelt. Door rekening te houden met de behoeftes van je lichaam krijg je meer energie en ben je gezonder bezig. Neem ook eens een kijkje bij een winkel die verschillende producten en Ayurvedische middelen aanbiedt. Er zit geheid wat tussen waardoor jij je lichaam nog beter kunt ondersteunen. Met Ayurveda haal je alles uit het leven, ongeacht in welke fase je nu zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *